DAHA AYDINLIK BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞIYORUZ
ONLİNE BAĞIŞ

Nafile Kurban Nedir?

     Nafile Kurban: Vacip kurban dışında hususi niyetlerle kesilmek istenen kurbanlara denir. Kurban kesmek Hazreti Allah’ın insanlara ikram ve ihsan ettiği nimetlere bir şükürdür. Kurban kesmek maddi manevi bela ve musibetlere karşı muhafazadır. Kurban kesmek Cenab-ı Allah’a yaklaştıran  çok faziletli bir ibadettir. Bu gibi birçok güzelliklere kavuşmak için kurban kesilmesi tavsiye edilmektedir. İslam toplumunda hem örfi hem de şer’i faydaları göz önüne alınarak kurban kesilmektedir. Yeni alınan kıymetli bir eşyaya şükür için şükür kurbanı, hasta kimselerin şifa bulmaları için şifa kurbanı , yeni doğan çocuğa şükür için ve sünnet-i Rasulullahı yerine getirmek  için akika kurbanı ve daha birçok hususi niyetlerle nafile kurbanlar kesilmektedir.

     Nafile kurbanlar genellikle, kesilip tasadduk edilmekte ve birçok ihtiyaç sahiplerine ikram edilmektedir. Bu yönüyle de toplumsal kaynaşma ve  insani değerler adına pek büyük bir mana ifade etmektedir.

Nafile Kurbanın Şartları

     Vacip kurban olarak kesilen her kurban nafile olarakta kesilebilmektedir. Nafile kurbanlar kişilerin kendi imkanları ölçüsünde isteğe bağlı olarak kesilen kurbanlardır. Kişilerin nafile kurban kesmeleri kendileri için bir gereklilik değildir. Kesen kimseler için sevaba nail olmaları ve Hazreti Allaha yakınlık elde etmeleri ümit edilir fakat kesemeyenler için bir mesuliyeti olmaz.

Nafile Kurban Niçin Kesilir?

Nafile kurbanlar kişilerin kendi hususi niyetleri üzere kesilir. Ulaşılması istenen bir duruma varıldığı  yada elde edilen bir güzellik için şükür kurbanı , hastalıklardan muhafaza için şifa kurbanı , yeni doğan çocuklar için akika kurbanı ve kişilerin kendilerine özel niyetleri için nafile kurbanlar kesilebilmektedir.

Nafile Kurbanı Kimler Yiyebilir?

     Nafile kurbanı kesen kişi ailesi ve sair insanlar yiyebilir. Bununla bereber güzel olanı tasadduk etmesidir. Bunun da en faziletli olanı Kuran-ı Kerim talebelerine ikram etmektir.

Nafile Kurbanda Vekalet

     Kurbanı kişinin bizzat kendsinin kesmesi faziletli görülmüştür. Fakat kişi buna güç yetiremiyorsa kendisi yerine birisini vekil tayin eder.Vekil olan kişi kurban sahibi adına besmele ile kurbanı keser. Kişi kurbanı kendi göremeyeceği bir yerde kestirip hibe etmek isterse de kurban kesecek kimse kurbanı kestirecek olan kişiden kurbanı almak, aldırmak, kesmek, kestirmek ve hisselendirmek üzere vekaletini alır. Kurban çeşitlerinin tamamında bu şekilde vekallet alınır ve kurbanlar besmele ile kurban sahibi adına kesilir.

Nafile Kurban Kesmenin Fazileti

     Kurban kesmenin maddi ve manevi olmak üzere birçok fazileti vardır. Kurban kesmek evvela Hazreti Allah’a yakınlık için yapılan bir ibadettir. İnsanlık için en büyük kazanç Hazreti Allah’ın razı olduğu bir kul olabilmektir. Kurban ibadeti bunun için yapılan pek büyük bir ibadettir. İnsanlık açısından baktığımızda da kurban ibadetinde paylaşmak ön plana çıkmaktadır. Paylaşmak ise kişisel farkların olmadığı zengin ile fakirin kaynaştığı toplumsal birlik ve beraberliğin sağlandığı bir toplum modelini temin etmektedir.

PAYLAŞ: