DAHA AYDINLIK BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞIYORUZ
ONLİNE BAĞIŞ

Sahra Altı Afrika’da Eğitimin Adı “LÖH”

 

Tarihin önemli ilim adamlarına sahiplik yapmış Afrika’da en kıymetli uğraşıların başında eğitim gelir. En zor şartlar altında dahi derme  çatma binalarda eğitim uğraşısı devam eder.

Afrika’nın birçok ülkesinde ebeveynler için çocuklarının eğitiminde hafızlığın önemli bir yeri vardır. Kuran-ı Kerim’in öğrenilmesi ve hafız olunması ise şartlardan dolayı çocukların yıllarına mal olmaktadır.

Sahra Altı Afrika’da kırsal kesimlerde yer alan ve toplam nüfusun %70’ini oluşturan kesimin bulunduğu bölgelerde eğitim yerel ve iptidai yerlerde yapılabilmektedir.

Afrika’da eğitim yerel şartlara göre şekillenmiş haldedir. Çocukların okullarının çoğu açık arazidir. Dersleri, yerde ve yalın ayak yapılır. Geceleri köy meydanına yakılan ateşin etrafı, gündüzleri de bulabildikleri bir gölgeliktir, sınıfları.

 

Löh Afrikalı Çocukların Tabletidir

Kalemleri, ağaçlardan temin edilen çubuklardır. Odun kömürünün suyu ise mürekkepleridir. Odun kömürü ve su karışımından elde edilen mürekkeple tane tane, harf harf nakşedilir. Ancak yazacakları bir kâğıtları dâhi yoktur. LÖH, bazı yerlerde de luh, Afrika’da hafızların tableti, talebelerin defteri, hocaların en büyük ders aracıdır. Löh, Afrika’da ilmin tarihine şahitlik etmiş tahtadan elde edilen bir levhadır.

 

Yıllar süren Hafızlık

Her çocuğun bir löhü vardır ve tüm eğitimi onun üzerine yazılır. Bir sayfa yazılır çalışılır, silgileri olan kuyu suyu ile silinir, sonra bir sayfa bir sayfa daha. Bu şekilde yıllar süren eğitimlerini alarak Hafız ve Hafize olur Afrika’nın masum çocukları.

Afrika’da ilim yolculuğunda olan çocukların tümü eğitimlerine löh ile başlayıp, eğitimlerini löh ile bitirirler.

Tarihin şahitlik ettiği ise tüm bu şartlara rağmen Müslüman çocuklarının birçoğunun bu meşakkatli yolda durmadan ilerlemeleri ve buna duyarsız kalan diğer dünya insanının halidir.

Derneğimiz yıllardan beri ihtiyaç sahibi çocukların iyi şartlarda eğitimi için destek vermektedir.

PAYLAŞ: