Senegal’de Sağlıklı 1366 Sünnet Yapıldı

IMG_4826Diversity Farklılık Derneği‘nin 2016 sağlık projelerinden olan sünnet organizasyonlarından ikincisi Batı Afrika ülkesi Senegal‘de tamamlandı

Türkiye’den gönüllü doktor ve sağlıkçılarla derneğin Dakar’daki temsilcilerinin birlikte düzenlediği organizasyonda 3 farklı bölgede 21-27 arasında yüksek talep ve ekibin gayretleriyle 1366 çocuk sünnet edildi.

Başkent Dakar’ın varoş mahallesi Thiaroye’da başlanan Sünnet Organizasyonu’nun son iki günü köylere gidilerek şehre gelme imkânı bulamayan ihtiyaç sahiplerine ulaşıldı. Köylerde 13-16 yaşlarda dahi sünnet olmaya gelen çocukların olması sünnet ihtiyacının boyutunu gözler önüne serdi.

Organizasyona Gönüllü olarak katılan Dr Mehmet Selim Çömez yaptığı açıklamada İnsanlığın istismar edip yüzüstü bıraktığı Dünya’nın bu gözardı bölgesinde faaliyetlerimizi yaparken tabiri caizse varlığımızın ve mesleğimizin zekatını veriyormuşçasına mutlu ve huzurlu hissediyorum, dedi.

3 çocuğu sünnet olan Fatıma Ndaye ailelerin çocuklarını sünnet ettiremediklerini fakat hem dini olarak hem de sağlık açısından sünnetin önemini bildiklerini söyledi. Türkiye’den gelen doktorlara çok dua ettiklerini bu şekilde ücretsiz bir faaliyetin kendilerinin hayal bile edemeyeceklerini söyledi.IMG_4604

Senegalli yetkililer 5 günde 1366 sayısına inanmakta güçlük çektiklerini kendi metotlarıyla günde 25-50 sünnet yapılabildiği bunun yanında çocukların iki hafta da en az iki defa da pansuman yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Aslında tek bir organizasyon değil 3 ayrı organizasyon yaptıklarını belirten Diversity Farklılık Derneği İstanbul Temsilcisi Şakir Akıskalı, Senegal temsilcilerimizin yılın her döneminde buradaki faaliyetleri takip ediyor oluşunun avantajını yaşadıklarını belirterek; gittikleri bir köyde su ve elektriğin olmadığını jeneratör yardımıyla sünnetlerin gerçekleştiğini bunu da sahadaki uzman arkadaşlarının tecrübeleriyle yapabildiklerini aktardı. Sadece bir köyde 260 çocuğun sünnet edilmesi sünnetin zannedildiğinden daha büyük ihtiyaç olduğunu gösteriyor dedi.

Diversity Farklılık Derneği olarak 30 kişilik ekiple Dakar’da ve Thies eyaletindeki iki köyde organizasyonda görev aldıklarını belirten Divesity Derneği Senegal Temsilcisi Abdurrahman Aslan, hayırseverlerin desteğiyle 2016 yılında bir başka Afrika ülkesinde sünnet organizasyonu planladıklarını ekledi.

WhatsApp WhatsApp'tan Sor