Kölelikten Umuda Dominya Köyü

whatsapp-image-2016-11-24-at-08-29-12Gine Cumhuriyeti’nin Kuzey bölgesinde yer alan Boffa ilk Dominya köle limanı dolayısıyla da ticaretin başladığı şehirdir. 19. Yüzyılın başında bölge Dominya limanı ile sömürge altına alınır.
Binlerce insan köle olarak Dominya Limanı’ndan gemilere yüklenerek Avrupa ve Amerika’ya götürülür. Binlercesi de yollarda ağır koşullar altında hayatlarını kaybederler.

O günden bu güne Boffa ve Dominya Gine için ağıtların bölgesidir. %99’u Müslüman olan Gine’de ilk misyonerlik faaliyetleri de bu bölgede başlamıştır.

Diversity Farklılık Derneği olarak 2011 yılında bölgede çalışmalar yapan ekibimiz Dominya Köyü’nü ziyaret ederler. Temsilcilerimizin etrafına bir anda yüzlerce kişi toplanır. Beyaz Müslümanı ilk defa görmüşlerdir. Dokunarak sarılarak bu hayretlerini gösterirler.

Köylülerin verdiği bilgiye göre Dominya Köyü’nde ikamet eden toplam 65 aileden 62’si Müslümandır. Ancak köyde sömürge döneminden kalan 1862 yılından beri faaliyet gösteren bir kilise vardır. Fakat köyde imkansızlıklar sebebiyle bir cami yoktur.

whatsapp-image-2016-11-24-at-08-29-11

Kısa süre zarfında çalışmalarını yoğunlaştıran derneğimiz İnsanlık İçin kalıcı Eserler Projesi kapsamında hayırseverlerin desteğiyle 5 ay içinde bölgenin ilk camisi yapılarak köy halkına teslim edilir.

Fakat camiye gelen fazla kimse yoktur görevlilerin incelemesi sonucu anlaşılır ki köyde namaz kılmasını bilen yoktur. Yüzyıllardır kilise hakimiyetindedirler.

Ve Caminin yanına hayırseverlerin desteğiyle bir de eğitim müessesi inşa edilir.

whatsapp-image-2016-11-24-at-08-29-09

Artık Dominya Köyü’nde tarih yeniden yazılıyor. Özgüveni yüksek eğitimli bir nesil ile daha aydınlık bir Dünya için Gine’nin umudu olarak güzel bir gelecek inşa ediliyor.

whatsapp-image-2016-11-24-at-08-29-14 whatsapp-image-2016-11-24-at-08-29-09