Köşe Yazıları

Afrika’da Su Kuyusu Yolları

Su Kuyusu Yolları2

Afrika’da susuz köylerin bir özelliği de köylere giden bir yol olmamasıdır. Diversity Farklılık Derneği temsilcileri bazı susuz köylere ulaşmak için yol açarak ilerlemektedirler.

İnsanın ve ihtiyacın olduğu yerde olma bilinciyle hareket eden ekibimiz Afrika’nın susuz bölgelerine hayırseverlerin desteğiyle Ab-ı Hayat olmaya devam etmektedir.

Su kuyusu yolları9

Su kuyusu projelerimizin devam ettiği ülkelerden biri de Sahra Altı Afrika’nın ihtiyaç sahibi ülkesi Çad’dır.

Çad’ın başkenti N’djamena’dan 5 km dışarı çıkıldığında su ihtiyacı gözle görülür hale gelmektedir. 30 km’de iki defa asker kontrolünden geçilir. Asfalt yol biter ancak asıl su ihtiyacı olan bölgelere gitmek için çoğunlukla toprak izlerden gitmek gerekir. Büyük ihtimalle gidilen yolda, birkaç gün boyunca kendi arabanızdan başka teker izi olmayacaktır.

Çad’ın kuzeyine doğru konumlanan Amhudra köyüne varmak için 20 kilometrelik mesafe teker izleri takip edilerek 1 saatte alınır . Tepede güneş tüm haşmetiyle adeta yakarken çevrede ıssız ve kurak topraklar takip eder seyrinizi.

Su Kuyusu Yolları14Buradan sonra da artık insan olmaz diye düşünülmeye başlanır fakat uzakta kamıştan yapılmış evler gözüküverir.

30 kadar tek odalı kamıştan yapılma evin bulunğu köyde 200’den fazla insan merasimlerle karşılarlar. Allah’a şükrettiklerini fakat su temin etmek için günlük 7 km yürümek zorunda olduklarını anlatırlar.

Türkiye’den kardeş selamıyla gelindiği söylenir. Kardeşlerinin hediyesi olarak köylerine bir su kuyusu yaptırılacağını öğrenen köylüler de bu müjdeyi veren görevlilerde göz yaşlarını tutamazlar.

Su Kuyusu Yolları6

Afrika’nın susuz bölgelerinde yaşayan insanlar her gün hallerine şükrederken bir gün bir araba gelir de su kuyusu açılacağını müjdeler diye beklemektedirler.