Köşe Yazıları

Ab-ı Hayat Su Kuyusu Projesi Afrika’ya Hayat veriyor

Sahra Altı Afrika’da yaşayan insanların %86’sı sağlıklı ve temiz su kaynaklarından yoksun bulunmaktadır. Diversity Farklılık Derneği Afrika’da temiz su ihtiyacının boyutunu göz önüne alarak başta kurak ve temiz suya ulaşılamayan ülke ve bölgeler üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucu Âb-ı Hayat projesini başlatarak insanlığın yaşam kaynağı ve en doğal hakkı olan içilebilir su kaynakları için su kuyuları projesini başlatmıştır.

Su Afrikalı Annenin yarım gününü alıyor
Afrikalı kadınlar sırtlarına bağladıkları çocuklarıyla, sabah erkenden suya gidiyorlar. En az 25 litrelik su kovası ve sırtlarında çocukları, 35 derece sıcak altında 3 ila 5 km yol yürümek günün yarısını alıyor.

Sonrasında yemek hazırlayarak, tarlada el gücüyle çalışan kocasına yemeği götürmek hiç kolay değil. Günleri su ile ev arasında geçen bu kadınlar için su kuyusu, köylerine elektriğin gelmesinden çok daha önemli.

Diversity Farklılık Derneği Ab-ı Hayat Su Projesi kapsamında açmakta olduğu Temiz su kuyuları ile gıda ve temizlik açısından başta annelerin hayatları kolaylaşacak, hastalıklar azalacak, evlerine ve çocuklarına daha fazla zaman ayırabilecekler.

Su Kuyusu bir bölgeyi yeşertebiliyor
2016 yılı itibariyle özellikle Sahra Altı Afrika’da kurak bir yazın beklenmektedir. Afrika’da insanlar birikinti suya ulaşmak için doğup büyüdükleri köylerinden göç etmektedirler. Su kuyusuna sahip olan bir köyde ise tüm canlılar sudan istifade etmekte hatta yerel tarım faaliyetleri canlanmaktadır.

Nijer, Çad, Etiyopya, Moritanya, Nijerya, Somali gibi ülkelerde açılacak su kuyuları her yıl biraz daha fazla canlının susuzluktan ölmesinin önüne geçecektir. Su kuyusu, açılan bölgedeki tüm canlıların sudan istifade etmesi demektir.

Ortak Hayrat Olarak Su Kuyusu Kampanyaları
Ab-ı Hayat su kuyusu projesi kapsamında Diversity farklılık Derneği İnternet Sitesi’nde geliştirilen bir uygulama ile hayırseverler bir su kuyusuna 50 tl ile hissedar olabilmekte ve su kuyusu ile alakalı son durumu anlık takip edebilmekteler.

Şimdiye kadar Hz Hamza-Nijer, Hz Hatice-Çad, Mushab Bin Umeyr (Ra)-Çad su kuyuları bu şekilde açılmış olup hali hazırda da Selmân-ı Farisi (Ra)-Nijer Su Kuyusu kampanyası devam etmektedir. İsteyen Hayırseverler www.diversitydernegi.org adresinden kampanyaya destek olabilirler.

Diversity Farklılık Derneği’nin Âb-ı Hayât Projesi İlkeleri

• Yardım faaliyeti yapılırken ihtiyacın yerinde tespit edilmesi gereklidir. Susuz bir köy var ise köye gidilip suya ihtiyacı olan köy halkı ile birebir görüşülüp ihtiyacın boyutu yerinde tespit edilmelidir.
• Susuz bölgeler arasında su ihtiyacına göre sıralama yapılıp azami düzeyde fayda sağlayacak şekilde su kuyusu açılmalıdır.
• Bağışlanan su kuyuları açılırken Afrika insanının incinen gururunu dikkate alınmalıdır. Yardım yapanların selamı ile bölge halkına hediye edildiği ifade edilmelidir.
• Yılın belli dönemlerinde su kuyusu ziyaret edilip eksiği varsa giderilmeli ve bağışçının bilgilenebileceği iletişim ortamı oluşturulmalıdır.
• Su kuyusu için belirlenen noktanın ulaşım yollarına yakın bölgelerden ziyade insana yakın olması tercih edilmelidir.
• Yardım sahiplerinim yaptıkları yardımı yerinde görmeleri teşvik edilmelidir. Hayırseverlere ihtiyacı yerinde göstermek yapılacak olan yardımın güvenirliliğini artıracaktır.

Contact Person WhatsApp'tan Sor